miercuri, 17 noiembrie 2010

Arta de a invinge..

           A fi filosof inseamna a fi drept ca o lance care inainteaza impotriva vantului, prin neguri, mai presus de cunoscut sau necunoscut. Filosoful este ``Indragostitul de Adevar``,``Indragostitul de Intelepciune``, cel care pune cautarea acestei Intelepciuni mai presus de orice altceva. Poate ca un indragostit nu este o fiinta foarte inteliganta, dar este o fiinta convinsa ca isi va atinge scopul propus,o fiinta nobila care incearca din rasputeri sa ajunga la ceea ce intrezarest dincolo.
          Tema acestui post este cea a misterioasei sau dificilei Arte de a Invinge. Cand spun a invinge, nu  ma refer la a invinge pe cineva, la a dobora porti,ziduri,la a simti ca ceilalti sunt mai slabi decat noi,ci la ceva mult mai profund. Am citit undeva ca Arta Fericirii consta in a atinge obiective,dar nu in dauna altora, nu bazandu-ne pe nefericirea celorlalti;de fapt, Arta de a Invinge consta in a ne putea atinge scopurile fara a-i folosi pe ceilalti ca trepte,fara a ne afirma trecand peste cei slabi,fara a-i calca in picioare pe cei care in aparenta nu tin pasul cu noi, ci actionand intr-un mod diferit,din toata inima si toate puterile noastre.
           Astazi ne imaginam totul prin formule, toate trumfuriile si solutiile le teoretizam in adevarate sisteme. Daca ceva merge rau, este de vina sistemul politic;daca avem probleme economice, de vina este administratia;si nu ne intrbam niciodata: oare nu este o problema umana? Oare nu sunt eu de vine intr-un fel sau altul? Pana ud se manifesta influentele sistemelor?Si pana ud. lucrurile depind de aceasta farama de Dumnezeu indragostita, care este omul?
           A invinge nu inseamna in acest moment sa ajungem sa ne implinim toate dorintele,planurile; aceasta ar fi victoria finala..Ori ud e farmecul? Trb. sa invingem pas cu pas, sa depasim inca o treapta, si pe urmatoarea...Una dintre cele mi mari greseli pe care le comitem astazi, at.cd ne aflam in fata unei scari, este ca privim ansamblul in sine si ne propunem sa urcam su nu intreaga scara.Aceasta cred ca nu este o atitudine psihologica potrivita in infruntarea greutatiilor, trb. sa ne propunem sa urcam treapta cu trepta. Dc. privim mereu doar sus, lucru care se intampla multor idealisti, este usor sa ne impiedicam de la primele trepte.
            Am citit undeva ca cele mai bune spade se realizeaza prin lovire si sunt trecute de la frig la cald si invers, intr-un mod foarte brutal. Oare noi nu trb sa fim caliti? Sa primim lovituri de la viata asa cum spada primeste lovituri pe nicovala.Cd. se lucreaza cu nicovala, pe langa loviturile de cican, se pot auzi si ate sunete. SUnt strigatele mtalului care se simte zdrobit.Da, spadastriga, dar ramane pe loc, pana acest fier care era doar un simplu metal,brut, se transforma prin lovire-intr-o lama de otel. Acest proces il vad simmlat cu procesul propiei nostre forjari prin intermediul vietii.
            Astazi alergam in general dupa bani,faima,recunostere,o masina, un apartament mai mare, un tip de frigider care face cubulete de gheata etc. astfel ne aflam mereu in tensiune, nimic nu ne ajunge, deoareceni se pare ca avem putine lucruri, ca avem nevoie de ceva nou. Acesata ete marea fantasma a nevoii de consum care ne-a fost intiparita in suflet si este uan dintre cele mai rele forme de materialism.Ar trb. sa stim sa ne multumim cu lucruri mai simple. Nu spun ca ar trb.sa renuntam sa avem mai mult, ci ca ar trb. sa fim impacati cu noi insine si apoi sa vedem in ce mod putem prospera putin mai mult.
            SEcretul consta in a sti, realmente ce putem fce,cum putem face, precum si in a acorda toata atentia si a depune tot efortul nostru in aces scop...

Un comentariu: